Λογοτεχνία και κινηματογράφος

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Διαδικασία

Τρόπος προσέγγισης και μελέτης του θέματός μας

    

      Πριν τη μελέτη του λογοτεχνικού κειμένου και της κινηματογραφικής ταινίας που προτάθηκαν, είναι σκόπιμο να χωριστούμε σε ομάδες και να αναλάβουμε την υλοποίηση κάποιων εργασίων ανά ομάδα.

Οι εργασίες μας είναι οι εξής:

 

1. Ατομική εργασία (για όλα τα μέλη των ομάδων)

     Διαβάζουμε μια Κριτική Βιβλίου και μια Κριτική Κινηματογράφου από εφημερίδα. Τέτοιες κριτικές φιλοξενούνται, για παράδειγμα, στα Σώματα Κειμένων της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα (Κριτική Βιβλίου και Κριτική Κινηματογράφου). Αφού μελετήσουμε τα κείμενα που δίνονται συζητάμε για: (α) τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κάθε κριτικός, (β)  το ύφος του κάθε κειμένου και (γ) τα στοιχεία στα οποία εστιάζεται η κάθε κριτική.

     Μετά το πέρας της συζήτησης κάθε μέλος ομάδας αναλαμβάνει να συνθέσει σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (π.χ. MS-Word, LibreOffice-Writer, Google Docs κ.α.) μια κινηματογραφική κριτική για ένα έργο που έχει παρακολουθήσει ως θεατής στο παρελθόν (200-350 λέξεις). 

________________________

 

2. Ομαδική εργασία (για πέντε ομάδες μαθητών)

Εργασία 1ης Ομάδας

     Αφού μελετήσουμε τα γενικά στοιχεία αφηγηματολογίας από το βιβλίο του καθηγητή για τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Λυκείου, θα συγκεντρώσουμε σε έναν πίνακα (πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή σε μια παρουσίαση (ΡΡΤ) τα σημαντικότερα στοιχεία, για να τα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

 

Εργασία 2ης Ομάδας

     Αφού μελετήσουμε τα στοιχεία της κινηματογραφικής γλώσσας από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα συγκεντρώσουμε σε έναν πίνακα (πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή σε μια παρουσίαση (ΡΡΤ) τα σημαντικότερα στοιχεία, για να τα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

 

Εργασία 3ης Ομάδας

      Αφού μελετήσουμε το άρθρο Κινηματογράφος και Λογοτεχνία (Από το περιοδικό 24grammata/ Λογοτεχνία Απώλειες και οφέλη από τη μεταφορά της Λογοτεχνίας στην Οθόνη, του Ν. Αντωνάκου), θα συγκεντρώσουμε σε έναν πίνακα (πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή σε μια παρουσίαση (ΡΡΤ) τα σημαντικότερα στοιχεία, για να τα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

 

Εργασία 4ης Ομάδας

      Αφού  μελετήσουμε το άρθρο Λογοτεχνία και κινηματογράφος (Από το περιοδικό art.mag), θα συγκεντρώσουμε σε έναν πίνακα (πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή σε μια παρουσίαση (ΡΡΤ) τα σημαντικότερα στοιχεία, για να τα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

 

Εργασία 5ης Ομάδας

      Αφού  μελετήσουμε το άρθρο Από το βιβλίο στην κινηματογραφική ταινία (από το ιστολόγιο ενός μοντέρ), θα συγκεντρώσουμε σε έναν πίνακα (πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) ή σε μια παρουσίαση (ΡΡΤ) τα σημαντικότερα στοιχεία, για να τα παρουσιάσουμε στους υπόλοιπους συμμαθητές μας.

________________________

  

3. Ατομική εργασία (για όλα τα μέλη των ομάδων)

      Αφού διαβάσουμε το λογοτεχνικό κείμενο και παρακολουθήσουμε την κινηματογραφική ταινία που προτάθηκαν, συνθέτει ο καθένας μας σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (π.χ. MS-Word, LibreOffice-Writer, Google Docs κ.α.) ένα κείμενο 250 - 300 λέξεων, όπου επισημαίνει τα στοιχεία της αφήγησης που εντόπισε τόσο στο λογοτεχνικό, όσο και στο φιλμικό κείμενο.

     Ακολουθεί συζήτηση για τις απόψεις που κατατέθηκαν και για την εμπειρία της ανάγνωσης και της κινηματογραφικής μεταφοράς του εν λόγω λογοτεχνικού έργου.