Εισαγωγή
«Το Μαύρο κύμα», Λουίς Σεπούλβεδα
Ή αλλιώς «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει»
Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ ένα γλαρόπουλο να πετάει; Και γιατί να του το μάθει, παρακαλώ, ο γάτος και όχι οι γονείς του; Αδύνατον, αυτά συμβαίνουνε μόνο στα παραμύθια…ή μήπως όχι;
Ο ίδιος ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, πάντως, έχει άλλη γνώμη:
«Η λογοτεχνία μου», λέει, «γεννιέται απ' την πραγματικότητα, που είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της, πλούσια και αντιφατική».
Έτσι κάπως αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Λουίς Σεπούλβεδα (Luis Sepúlveda, 1949), ο Χιλιανός συγγραφέας του έργου μας, ο οποίος αναγκάστηκε για πολιτικούς λόγους να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να εγκατασταθεί το 1980, μετά από πολλές περιηγήσεις στην Ευρώπη. Εκεί συνδέθηκε με την οικολογική οργάνωση Greenpeace και έγραψε πολλά λογοτεχνικά έργα γύρω από τις οικολογικές του ανησυχίες.
(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα μπορείτε να αναζητήσετε στις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://hildapapadimitriou.gr/node/150
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=406618
και για όποιον τολμηρό (λόγω της διάρκειάς του) το παρακάτω βίντεο:
Η δημοσιότητα που απέκτησε, λοιπόν, ο Σεπούλβεδα οφείλεται στα οικολογικής ευαισθησίας μυθιστορήματα που έγραψε. Ένα εξ αυτών είναι και το μυθιστόρημα με τον ευφάνταστο τίτλο «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει», απόσπασμα του οποίου ανθολογείται στο βιβλίο των Κειμένων σας. Πάμε να το διαβάσουμε από το ψηφιακό μας σχολείο:
http://digitalschool-admin.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A107/391/2592,10121/
ή και να το δούμε σε κινούμενα σχέδια:
Το ατύχημα της Κενγκά
Έχοντας διαβάσει προσεκτικά το απόσπασμα, θα διαπιστώσατε ότι ο συγγραφέας προσπαθεί μ’ έναν αλληγορικό τρόπο να εκφράσει την αγωνία του σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών από τα πετρελαιοειδή. Ανατρέξτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα:
http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/sea_web/htm/polution2.html
και παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο:
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε τις πτυχές αυτού του προβλήματος και να δούμε πώς θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην αντιμετώπισή του…