Δραστηριότητα
Ο υπολογιστής μου τρελάθηκε!
Θα δημιουργήσουμε τρεις ομάδες εργασίας για να μελετήσουμε τους ιούς των υπολογιστών, να γνωρίσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους καθώς και τρόπους προστασίας των ηλεκτρονικών μας δεδομένων από τα πιθανά κακόβουλα λογισμικά που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο!
Οι ομαδικές εργασίες θα υλοποιηθούν στο εργαστήριο της Πληροφορικής.
Το υλικό που θα παραχθεί και από τις ομάδες θα αναρτηθεί στο σχετικό ιστολόγιο του σχολείου μας http://teensafenet.wordpress.com/ από τους ίδιους τους μαθητές.
- Γλωσσολόγοι: Δημιουργήστε ένα σταυρόλεξο, 20 τουλάχιστον όρων, με θέμα τους ιούς των υπολογιστών και τους τρόπους προστασίας τους, μέσα από το υλικό που μελετήσατε. Οι επεξηγήσεις των όρων που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι σαφείς, περιεκτικοί και κατανοητοί από τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές σας ώστε να μπορέσουν να το λύσουν!
- Σχεδιαστές: Δημιουργήστε ένα εννοιολογικό χάρτη για να παραστήσετε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που συλλέξατε από τους παραπάνω συνδέσμους. Ο χάρτης μπορεί να περιέχει πληροφορίες όπως: τα είδη των ιών, τις πιθανές βλάβες που μπορεί καθένας τους να προκαλέσει καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.
- Γελοιογράφοι: Δημιουργήστε ένα σύντομο σενάριο το οποίο στη συνέχεια θα υλοποιήσετε σε κόμικ. Το σενάριο μπορεί να περιγράφει το πάθηματα συμμαθητών από επιθέσεις ιών ή κακόβουλων λογισμικών, να παρουσιάζει τους τρόπους προστασίας από τους ιούς κ.λπ.
Προσοχή: Για να βοηθηθείτε στην επιλογή της ομάδας εργασίας μελετήστε προσεκτιά το επισυναπτόμενο αρχείο, Δελτίο Οργάνωσης της Έρευνας.
Βασικός σκοπός, της δραστηριότητας, είναι να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα ηλεκτρονικά σου δεδομένα αλλά και στο υπολογιστικό σου σύστημα από τους ιούς του διαδικτύου,
Οι στόχοι, της ιστοεξερεύνησης, είναι να σε πληροφορήσει για τα είδη των ιών και τις ζημιές που προκαλούν, και να σε ενημερώσει για τους τρόπους προφύλαξης των ηλεκτρονικών σου αρχείων από ανεπιθύμητους εισβολείς!
Πιο αναλυτικά οι μαθητικοί στόχοι της δραστηριότητας είναι να σε βοηθήσει να :
- εξοικειωθείς με τη φυλλομέτρηση και την πλοήγηση ηλεκτρονικών σημειωματάριων και να κατανοήσεις τον τρόπο που οι διάφορες πληροφορίες συνδέονται μεταξύ τους
- συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό είναι να προστατεύεις την ιδιωτική σου ζωή από επίδοξους διαδικτυακούς ‘εισβολείς’
- ερευνήσεις διάφορες τοποθεσίες στο Διαδίκτυο και να αξιολογήσεις τις παρεχόμενες πληροφορίες, με κριτήρια την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την ευχρηστία στην παρουσίαση των πληροφοριών
- ενημερωθείς σε τεχνικά θέματα ασφάλειας του υπολογιστή
- συγκρίνεις, να συνδυάζεις και να συνθέτεις, σχετικές μεταξύ τους, πληροφορίες από ηλεκτρονικές πηγές και να καταλήγεις σε ασφαλή συμπεράσματα
- συνεργάζεσαι δημιουργικά με τα άλλα μέλη της ομάδας, υπηρετώντας τον κοινό στόχο της επίλυσης ενός συγκεκριμένου προβλήματος
- χρησιμοποιείς διαφορετικά λογισμικά του Διαδικτύου και να δημιουργείς ολοκληρωμένα έργα μέσω αυτών
- συμβάλεις στον εμπλουτισμό του ιστολογίου με τη δημιουργία πρωτότυπου υλικού!
- μπορείς να εξηγήσεις, με σαφήνεια και πληρότητα, τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκες, τόσο εσύ προσωπικά όσο και η ομάδα στην οποία συμμετείχες, για τη συγκεκριμένη ιστοεξερεύνηση!