Αρχαία Ελλάδα και Fake News

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Δραστηριότητα

Πρόκειται να επισκευτείτε το Δημοτικό σχολείο της περιοχής σας για να κάνετε μια παρέμβαση στη Δ Τάξη σχετικά με το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων στην αρχαιότητα. Η παρέμβαση θα βασίζεται σε μια παρουσίαση με αφόρμηση το σχολικό βιβλίο της ιστορίας τους. Χρησιμοποιώντας το σχολικό βιβλίο θα παρεμβαίνετε σε καίρια σημεία τα οποία έχουν προκαλέσει ερωτηματικά στα παιδιά ή/και τα οποία έχετε επιλέξει εσείς και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας θα προσπαθήσετε να κάνετε το θέμα κατανοητό και ευκολόληπτο. Σκοπός σας είναι να αποσαφηνίσετε σκοτεινά σημεία και να τα ευαισθητοποιήσετε στο θέμα των ψευδών ειδήσεων.

Η παρουσίασή σας θα παραμείνει στη διάθεση της τάξης.

Τα παιδιά της Δ' τάξης σας περιμένουν να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα Fake News και την παραπληροφόρηση γιατί στο σχολείο έκαναν τους Περσικούς Πολέμους και η δασκάλα τους , τους είπε ότι ο ιστορικός Ηρόδοτος,που θεωρείται και ο πατέρας της ιστορίας, αναφέρει ότι οι Πέρσες νικήθηκαν γιατί τους τιμώρησαν οι θεοί επειδή ο Πέρσης βασιλιάς ήταν αλαζόνας, θεωρούσε τον εαυτό του παντοδύναμο και ειχε υπερβεί τα όρια διαπράττοντας «ύβρη» αλλά, "ελάτε τώρα κυρία, σιγά μην το πιστέψουμε. Αφού οι θεοί δεν υπήρχαν πραγματικά", «Και τι είναι αυτή η ύβρης;», “και αυτός ο Ηρόδοτος που τις ήξερε όλες αυτές τις λεπτομέρειες για τις μάχες; Αφού δεν ήταν εκεί και κάμερες και δηοσιογράφοι δεν υπήρχαν. Μήπως έβγαζε δικά του συμπεράσματα και τα παρουσίαζε ως γεγονότα;»

Επίσης, στην αρχαία Αθήνα ,είπε η κυρία, υπήρχαν επαγγελματίες ψεύτες. "Ορίστε; Πως το επέτρεπε αυτό η Δημοκρατία του Περικλή; Και τι σχέση είχαν με τα σύκα δηλαδή;" Πως αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τους ψεύτες;»

Και στο σπίτι οι γονείς τους ακούν συνεχώς στις ειδήσεις για προπαγάνδες των Ρώσων ή/και των Ουκρανών και για fake stories. 'Εχουν ακούσει δημοσιογράφους να παραδέχονται ότι " Σε ένα πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια"

"Άν είναι ψέμματα γιατί τα αφήνουν να ακούγονται στις ειδήσεις μεγάλοι άνθρωποι;"

Χρειάζονται απαντήσεις που θα μπορούν να γίνουν κατανοητές από δεκάχρονα. Η αποστολή σας είναι να οργανώσετε μια παρουσίαση-παρέμβαση με θέμα «Τα Fake News στην αρχαιότητα» και…

… να απαντήσετε σε ερωτήματα που θα σας θέσουν παιδιά 10 χρονών (καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό)

Δείτε τις πηγές, κρατείστε σημειώσεις για τις πιο σημαντικές πληροφορίες, αναλύστε και ανασυνθέστε το υλικό, αναζητείστε τεκμηριωμένες πληροφορίες και σχετικές φωτογραφίες ή βίντεο, αποφασίστε για την πιο παραστατική απεικόνιση των πληροφοριών κ.λπ. Οι παρουσίαση που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να είναι περιεκτική και να επικεντρώνεται στα σημαντικά και ουσιώδη ζητήματα.

Τα ίδια τα παιδιά της Τετάρτης θα σας αξιολογήσουν με βάση αυτά που κατανόησαν.Η καθηγήτρια θα ετοιμάσει μαζί με την δασκάλα της τάξης σας και θα τους δώσει σχετικό ερωτηματολόγιο και η ανατροφοδότηση/αξιολόγηση θα γίνει από κοινού.