Πηγές-Μέσα
ΠΗΓΕΣ-ΜΕΣΑ
Παραδείγματα αξιοποίησης διαδραστικού πίνακα στην τάξη:
- Μέσω του διαδραστικού πίνακα έχουµε τη δυνατότητα να ελέγξουµε και οποιοδήποτε εκπαιδευτικό λογισµκό ανοικτού ή κλειστού κώδικα. Λογισµικά ανοικτού κώδικα είναι για παράδειγµα το Geogebra (http://www.geogebra.org/ ) Το Geogebra είναι ένα δυναµικό περιβάλλον χειρισµού µαθηµατικών εννοιών το οποίο σχεδιάστηκε για τη διδασκαλία και τη µάθηση των µαθηµατικών.
- Με το διαδραστικό πίνακα µπορούµε να πλοηγηθούµε στο διαδίκτυο και να αναζητήσουµε έτοιµες δραστηριότητες ή προσοµοιώσεις οι οποίες θα υποστηρίξουν τη διδασκαλία διαφόρων µαθηµάτων. Για παράδειγµα στο δικτυακό τόπο http://phet.colorado.edu/el/ (εξελληνισµένος του δικτυακού τόπου http://phet.colorado.edu/ ) µπορείτε να βρείτε προσοµοιώσεις για την υποστήριξη µαθηµάτων όπως φυσικής, χηµείας, βιολογίας, επιστήµες της γης και των µαθηµατικών.
- Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές διαδικτυακές εφαρµογές, που τρέχουν µέσω φυλλοµετρητή, µε τις οποίες µπορούµε να πραγµατοποιήσουµε «εικονικά ταξίδια» και να εντάξουµε τους µαθητές µας σε µια διερευνητική διαδικασία. Τέτοιες εφαρµογές είναι για παράδειγµα το Google Maps Street View (https://www.google.com/maps/views/home?hl=en-CA&gl=us ) και το Bing maps (http://www.bing.com/maps/ ). Με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα µπορούµε να ελέγξουµε πλήρως την εφαρµογή. Μπορούµε για παράδειγµα είτε να χρησιµοποιήσουµε ένα στιγµιότυπο (screenshot) του χάρτη στο περιβάλλον του διαδραστικού πίνακα, είτε να χρησιµοποιήσουµε την επιλογή “∆ιαφανές Φόντο” και να πλοηγηθούµε στην εφαρµογή µέσω του περιβάλλοντος του διαδραστικού πίνακα. Αφού δηλαδή αναζητήσουµε µια περιοχή µπορούµε να πλοηγηθούµε στην περιοχή αυτή και να γράφουµε τα σχόλιά µας κατά τη διάρκεια της διερεύνησης που πραγµατοποιούµε στην περιοχή.
- Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετοί επισκέψιµοι ιστότοποι µε τρισδιάστατο διαδραστικό περιεχόµενο- εικονικά περιβάλλοντα και κόσµοι. Για παράδειγµα πολλά µουσεία στον κόσµο και στην Ελλάδα παρέχουν τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης µέσω του διαδικτύου σε τρισδιάστατη αναπαράσταση του µουσείου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ιστότοποι µε τις εικονικές περιηγήσεις: Το µουσείο του Λούβρου: http://musee.louvre.fr/visitelouvre/index.html?defaultView=rdc.s46.p01&lang=ENG και το µουσείο της Ακρόπολης: http://www.googleartproject.com/collection/acropolis-museum/museumview/ . Η χρήση του διαδραστικού πίνακα µπορεί να αξιοποιηθεί εξ ορισµού στην περίπτωση αυτή για την εικονική περιήγηση των µαθητών της τάξης. Με την δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να σχεδιάσετε µια εικονική περιήγηση µουσείου για τους µαθητές σας.
- Διαδραστικά σχολικά βιβλία. Στην δραστηριότητα αυτή αφού χωριστείτε σε συγγενείς οµάδες (οµάδες συγγενών ειδικοτήτων), θα πρέπει να ετοιµάσετε διδακτική προσέγγιση για τη διαδασκαλία συγκεκριµένης ενότητας. Περιηγειθείτε στο αντίστοιχο σχολικό εµπλουτισµένο βιβλίο (http://ebooks.edu.gr/ ) και δείτε ποιο διαδραστικό υποστηρικτικό περιεχόµενο περιλαµβάνεται. Σκεφτείτε τρόπους για τη διδακτική αξιοποίηση του υποστηρικτικού υλικού χρησιµοποιώντας το διαδραστικό πίνακα. Συζητήστε µεταξύ σας τις διδακτικές σας επιλογές.
- Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς η αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα γίνεται τη τεχνική της ιδεοθέλλας. (brainstorming) Οι επιμορφούμενοι μας, μαθητές ή εκπαιδευτικοί ομαδοποιούνται σύμφωνα με τις προτάσεις τους, οι οποίες καταγράφονται στο διαδραστικό πίνακα όπως άβια, έμβια, ανθρώπινες δραστηριότητες. Προστίθενται στη συνέχεια οι βιωτικοί- αβιωτικοί παράγοντες και τέλος το οικοσύστημα. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης, γίνεται με το διαδραστικό πίνακα μια εικονική επίσκεψη μέσω του διαδικτύου στα πεδία δράσεων του ΚΠΕ.
Ενδεικτική δικτυογραφία (διαδραστικοί πίνακες)
http://www.scholastic.com/interactivewhiteboards. Σελίδα µε προτεινόµενα µαθήµατα κυρίως συµβατά µε SMART Notebook
http://www.topmarks.co.uk/Interactive.aspx. Σελίδα µε διαθέσιµους πόρους για αρκετά γνωστικά αντικείµενα (µαθηµατικά, φυσικά, βιολογία, γεωγραφία, κλπ.)
http://www.globalclassroom.org/ecell00/javamath.html Ιδέες που µπορούν να υλοποιηθούν µε τη χρήση διαδραστικών συστηµάτων
http://www.whiteboardblog.co.uk/2009/07/20-interactive-whiteboard-resources-forteachers/ Σελίδα µε 20 προτεινόµενους ιστότοπους σχετικούς µε διαδραστικούς πίνακες (απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς).
http://www.learningtoday.com/corporate/interactive-whiteboard-lessons.asp Σελίδα µε µαθήµατα σχεδιασµένα για διαδραστικό πίνακα.