Ο θεσμός της πόλης-κράτους: Εξερευνώντας το παρόν μέσα από το παρελθόν.

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Διαδικασία

Σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση της δραστηριότητας στο στάδιο της διαδικασίας αποτελεί ο χωρισμός σας σε ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει και από έναν ρόλο, για να διεκπεραιώσει την αποστολή της. Θα έχετε στη διάθεσή σας τρεις διδακτικές ώρες. 

Βήμα 1ο: Γίνετε ομάδες ερευνητών. Να χωριστείτε σε 4 ομάδες (από 5 άτομα): α) Κάθε ομάδα, αφού ανοίξει την εφαρμογή "Ακρόπολη, εικονική περιήγηση'', να περιηγηθεί στον χάρτη της εφαρμογής, στην αθηναϊκή "Ακρόπολη" και στα "Τείχη",  που περιέχει εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης, και να καταγράψει στο συνεργατικό έγγραφο τις παρατηρήσεις της σχετικά με τα χαρακτηριστικά της, β) στη συνέχεια κάθε ομάδα να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες για τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη, σχετικό με τη μορφή της αρχαίας πόλης-κράτους, αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο https://bubbl.us/Κατά την περιήγησή σας μπορείτε να συμβουλεύεστε το ψηφιακό βιβλίο της Ιστορίας σας. 

Βήμα 2ο: Να κάνετε κάθε ομάδα τη δική σας έρευνα σχετικά με τα ερωτήματα που έχετε αναλάβει. 

1) Ομάδα Ιστορικών:  Για ποιους λόγους δημιουργήθηκε η πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα; Να απαντήσετε, αξιοποιώντας τις πηγές  από το διαδίκτυο που ακολουθούν, κρατώντας σημειώσεις στο συνεργατικό έγγραφο της ομάδας σας. α) Να δείτε το διαδραστικό βίντεο για τη δημιουργία της πόλης-κράτους της αρχαίας Αθήνας και να απαντήσετε την ερώτηση που εμφανίζεται, β) Να μελετήσετε  την ενότητα «Δημιουργία πόλη-κράτους», από τον ιστότοπο του Ελληνικού Πολιτισμού και να απαντήσετε τις ερωτήσεις που εμφανίζονται, πατώντας πάνω στο "μολύβι" που υπάρχει δίπλα σε κάθε παράγραφο.  Αφού ολοκληρώσετε την έρευνά σας, να συζητήσετε τα ευρήματά σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας και να παρουσιάσετε τα αποτελέσματά της στους υπόλοιπους συμμαθητές σας. Να ορίσετε από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό εργαλείο Google Slides. 

2) Ομάδα Πολιτών: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης-κράτους  στην αρχαία Ελλάδα;  Να απαντήσετε, αξιοποιώντας τις πηγές που ακολουθούν, κρατώντας σημειώσεις στο συνεργατικό έγγραφο της ομάδας σας. α) Να δείτε το βίντεο με την Αρχαία Αθήνα σε 3D αναπαράσταση στον σύνδεσμο https://video.link/w/jKVUc, και να παρατηρήσετε τα χαρακτηριστικά της στοιχεία, β) Να μελετήσετε τις ιστορικές πηγές από το Φωτόδεντρο, να καταγράψετε τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και θρησκευτικά στοιχεία του θεσμού της πόλης-κράτους κατά την αρχαιότητα, και αφού φτιάξετε τον εννοιολογικό χάρτη που σας ζητείται με τα στοιχεία αυτά, να γράψετε έναν ορισμό για την πόλη-κράτος. Αφού ολοκληρώσετε την έρευνά σας, να συζητήσετε τα ευρήματά σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας και να παρουσιάσετε τα αποτελέσματά της στους υπόλοιπους συμμαθητές σας. Να ορίσετε από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό εργαλείο Google Slides.

3) Ομάδα Πολιτικών: Ποια είναι η πολιτική οργάνωση της αρχαίας πόλης-κράτους; Να απαντήσετε, αξιοποιώντας τις πηγές που ακολουθούν, κρατώντας σημειώσεις στο συνεργατικό έγγραφο της ομάδας σας. Να μελετήσετε τις ενότητες "Πόλις" και "Αριστοκρατία" από το υπερκείμενο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού  και χρησιμοποιώντας την εφαρμογή VOKI να δημιουργήσετε ένα avatar που να μιλάει σύντομα για την πολιτική οργάνωση της πόλης-κράτους. Για τη δημιουργία VOKI μπορείτε να αξιοποιήσετε και τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική μας τάξη. Αφού ολοκληρώσετε την έρευνά σας,  να συζητήσετε τα ευρήματά σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας και να παρουσιάσετε τα αποτελέσματά της στους υπόλοιπους συμμαθητές σας. Να ορίσετε από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. 

4) Ομάδα Φιλοσόφων: Ποιες συνέπειες είχε η δημιουργία της πόλης κράτους στην αρχαία Ελλάδα; Να απαντήσετε, αξιοποιώντας το λογισμικό που ακολουθεί, κρατώντας σημειώσεις στο συνεργατικό έγγραφο της ομάδας σας. Στο εκπαιδευτικό υλικό από το Φωτόδεντρο, επιλέγοντας στον διαδραστικό χάρτη μία από τις πόλεις- κράτη που εμφανίζονται, να μελετήσετε τις αλλαγές που επήλθαν μετά τη γένεση της πόλης-κράτους, και αξιοποιώντας τις πληροφορίες που σας δίνονται, να φτιάξετε μια σύντομη ψηφιακή αφήγηση με το ψηφιακό εργαλείο AnimotoΑφού ολοκληρώσετε την έρευνά σας, να συζητήσετε τα ευρήματά σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας και να παρουσιάσετε τα αποτελέσματά της στους υπόλοιπους συμμαθητές σας. Να ορίσετε από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος θα αναλάβει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. 

 Βήμα 3ο: Συνεργασία όλων των ομάδων - Δημιουργία πολυμεσικής παρουσίασης: α) Αφού μελετήσετε το υπερκείμενο "Τι είναι κράτος της πόλης; Ορισμός και σύγχρονα παραδείγματα", να δημιουργήσετε έναν εννοιολογικό χάρτη με το ψηφιακό εργαλείο https://bubbl.us/ σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πόλης-κράτους στη σύγχρονη εποχή, β) Στη συνέχεια να αναζητήσετε εικόνες από σύχρονες πόλεις στο διαδίκτυο. Να αξιοποιήσετε τουλάχιστον 5 από αυτές τις εικόνες και με συνοδευτικά κείμενα να δημιουργήσετε μία παρουσίαση με το ψηφιακό εργαλείο Googleslides, σχολιάζοντας τις αλλαγές στη μορφή της σύγχρονης πόλης.