Διαδικασία
Στάδιο I
Πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να μελετήσεις τις πηγές για να κατανοήσεις αφενός τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατα τη διαδικασία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και αφετέρου ποία είναι τα πέντε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν το εκπαιδευτικό υλικό αποτελεσματικό και σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Τέλος αφού παρακολουθήσεις τα βίντεο που αφορούν τα βήματα της διαδικασίας A.D.D.I.E. να σημειώσεις ποία είναι τα πλεονεκτήματα χρήσης της στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού .
Τα βίντεο που αφορούν τα στάδια της διαδικασίας είναι τα εξής:
Στάδιο II
Στη συνέχεια και μετά την συγκρότηση των ομάδων θα πρέπει το κάθε μέλος να αναλάβει τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στο ρόλο του και να μελετήσει το υλικό εκ νέου χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που απαιτούνται για την επιτυχη ολοκλήρωση των καθηκόντων. Τέλος θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην σύνταξη της τελικής έκθεσης αναλύοντας τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του που προκέκυψαν απο τη διαδικασία.
Ενδεικτικά τα καθήκοντα του κάθε ρόλου είναι τα παρακάτω:
- Instructional designer (επικεφαλής ομάδος): Είναι το μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες και το προφίλ των εκπαιδευομένων. Αξιολογεί τη στρατηγική σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Είναι ο επικεφαλής της ομάδας και συντάσει την έκθεση που υποβάλλεται στην ομάδα του πελάτη συνθέτοντας την τελική εκτίμηση της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με τις προτάσεις των υπολοίπων μελών και την εκτίμηση του για το συνολικό κόστος.
- Ειδικός στην τεχνολογία: Είναι το μέλος της ομάδας που γνωρίζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα ειδικά λογισμικά που απαιτούνται για τη παραγωγή πολυμεσικού υλικού που θα υποστηρίξει το εκπαιδευτικό υλικό. Είναι σύμβουλος του Instructional designer και του υποβάλει προτάσεις για τους απαιτούμενους πόρους, χρόνο ολοκλήρωσης ψηφιοποίησης του υλικού καθώς και τις προτεινόμενες ενέργειες για τη παραγωγή του απαιτούμενου πολυμεσικού υλικού (π.χ. εκπαιδευρτικά βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, φωτογραφικό υλικό κ.α.).
- Εκπαιδευτικός: Είναι το μέλος της ομάδας που συνδράμει τον Instructional designer στην επιλογή στρατηγικής για την καλύτερη κάλυψη της εκπαιδευτικής ανάγκης σύμφωνα με το προφίλ των εκπαιδευομένων, τη βέλτιστη εκπαιδευτική θεωρία, τις προτεινόμενες εκπαιδευτικές τεχνικές και τη κατάλληλη μέθοδο αξιολόγησης. Οι προτάσεις του έχουν μεγάλη βαρύτητα στην έκθεση που συντάσει ο επικεφάλης της ομάδος.
- Σχεδιαστής δραστηριοτήτων: Είναι το μέλος που σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και τον ειδικό στην τεχνολογία προτείνει τη δημιουργία δραστηριοτήτων που θα προσδώσουν στο υλικό την απαραίτητη διαδραστικότητα και το επίπεδο αλληλεπίδρασης που είναι απαραίτητο για να κρατήσει το ενδιαφέρον του εκπαιδευόμενου αναεξάρτητα το μέγεθος και τη πολυπλοκότητα του υλικού. Οι προτάσεις του σε συνεργασία με τον ειδικό στην τεχνολογία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το προσδιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης του υλικού, των απαιτούμενων πόρων και του αριθμού των ενοτήτων του παραγόμενου υλικού.
- Υπεύθυνος τμήματος εκπαίδευσης: Είναι το μέλος της ομάδας του πελάτη που είναι ο επικεφαλής και υπεύθυνος σύνταξης της έκθεσης που αναλύει την εκπαιδευτική ανάγκη της εταιρίας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπολοίπων μελών της ομάδας.
- Ειδικός του μαθήματος: Είναι το μέλος της ομάδας που γνωρίζει το αντικείμενο του εκπαιδευτικού υλικού. Δεν είναι απαραίτητο να έχει ειδικές παιδαγωγικές γνώσεις και η γνώμη του ως προς την αναγνώριση της εκπαιδευτικής ανάγκης έχει βαρύνουσα σημασία.
- Υπεύθυνος τμήματος προσωπικού: Είναι το άτομο το οποίο ως επικεφαλης του τμηματός του καθορίζει το προφίλ των εκπαιδευομένων και συνεργάζεται άμεσα με τον ειδικό του μαθήματος για την αναγνώριση του προσωπικού που παρουσιάζει το κενό στην εκπαιδευσή του. Η εισήγηση του έχει επίσης βαρύνουσα σημασία στην έκθεση αφού αντιπροσωπεύει την εκπαιδευτική ανάγκη του οργανισμού.
- Υπεύθυνος τμήματος δαπανών: Ειναι το μέλος της ομάδας που καθορίζει τα οικονομικά μεγέθη και το όριο της επένδυσης που αντιστοιχεί στα αναμενόμενα οφέλη απο την κάλυψη της εκπαιδευτικής ανάγκης. Η αξιολόγηση της πρότασης της κάθε εταιρίας περνά απο αυτόν και έχει το τελικό λόγο για την υλοποίηση ή την αναβολή της παραγωγής του εκπαιδευτικού υλικού.
Στάδιο ΙΙΙ
Μετά την ολοκλήρωση του 2ου σταδίου οι ομάδες των εταιριών θα διαλέξουν απο κοινού ένα θέμα και θα προχωρήσουν στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού μικρής διάρκειας (demo) και θα το παραδώσουν στην ομάδα του πελάτη για αξιολογηση.
Ενδεικτικά τα θέματα που μπορούν να επιλέξουν είναι:
- Χημεία της φωτιάς (Επίπεδο 1).
- Τεχνικές αντιμετώπισης πυρκαίας σε κλειστούς χώρους (Επίπεδο 3).
- Χρήση αναπνευστικής συσκευής θετικής πίεσης (Επίπεδο 5).
- Μεταφορά τραυματία απο χώρο με φωτιά (Επίπεδο 4).
- Χρήση φορητών μέσων πυρόσβεσης (Επίπεδο 2).
Επιπρόσθετα τα επίπεδα δυσκολίας αναλύονται ως ακολούθως:
- Επίπεδο 1: Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, δεν απαιτείται πρακτική εφαρμογή, προφίλ εκπαιδευόμενου: Αρχάριος.
- Επίπεδο 2: Μετριο επίπεδο δυσκολίας, απαιτείται πρακτική εφαρμογή των γνώσεων, προφίλ εκπαιδευόμενου: Έμπειρος.
- Επίπεδο 3: Υψηλό επίπεδεο δυσκολίας, απαιτείται πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και των εμπειριών του εκπαιδευόμενου, προφίλ εκπαιδευόμενου: Πολύ Έμειρος.
- Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό επίπεδο δυσκολίας, απατείται η εφαρμογή υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, προφίλ εκπαιδευομένου: Πάρα Πολύ Έμπειρος.
- Επίπεδο 5: Πάρα πολύ υψηλό επίπεδο δυσκολίας, απαιτείται η εφαρμογή εξειδικευμένων γνώσεων και υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, αξιοποίηση εμπειρίας στην χρήση σύνθετων συσκευών, προφίλ εκπαιδευόμενου: Εξαιρετικά Έμπειρος.
Μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής, το υλικό θα παρουσιαστεί στην τάξη απο τον αρχηγό της κάθε ομάδας στον πελάτη.
Ο πελάτης αφου αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού θα επιλέξει πιο ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές του ανάγκες και θα παρουσιάσει μια σύντομη έκθεση που θα αναδεικνύει τα κριτήρια επιλογής.
Το υλικό που θα παραχθεί απο τις ομάδες στη διάρκεια της δραστηριότητας θα συλεχθεί και θα δημιουργηθεί ένα αποθετήριο για να αποτελέσει δείγμα μελέτης για μελλοντικές δραστηριότητες.