Τι γνωρίζεις για τον εαυτό σου;;

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Εισαγωγή

 

Γειά σας παιδιά!!!

Σε αυτή την ισοεξερεύνησή μας θα προσεγγίσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!! Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε θεωρίες που σχετίζονται με την ψυχή  καθώς και με το υποσυνείδητο... Ετοιμαστείτε για ενα ταξίδι στην άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου!!!.......

    Το τί γνωρίζει ένα άτομο για τον εαυτό του, από την στιγμή της γέννησής του και ύστερα, απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους επιστήμονες. Πολλοί απο αυτούς προέρχονται απο κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών , που μελέτησαν τον άνθρωπο, δίνοντάς βάση στις  διαφορετικές πτυχές  της προσωπικότητάς του.

   Η "ψυχή" και η λογική  βρίσκονται  στο κέντρο των θεωριών. Θεωρίες που μελέτησαν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί αλλά και φιλόσοφοι. Ανάμεσά τους , ασχολήθηκαν μορφές όπως ο φρόυντ και ο ντυρκαιμ, ο πιαζέ και ο μίντ. Όμως, αυτή η ψυχή είναι άβυσσος και δύσκολα τελικά κάποιος μπόρεσε να την "διαβάσει".

    Ο μεγάλος  ποιητής και φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε είχε πεί κάποτε: "Ω Θέε, αν υπάρχει Θεός, σώσε την ψυχή μου, εάν έχω ψυχή!"..Πόσα τελικά γνωρίζουμε για αυτή την "ψυχή" και τί εντέλει γνωρίζουμε για τον εαυτό μας;;;;;;;;

 

 

Ο Φρόυντ συγκεκριμένα, με την θεωρία την οποία ανέπτυξε ( ψυχαναλυτική μέθοδος) άσκησε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της ψυχολογίας, καθώς και των άλλων κοινωνικών επιστημών, των τεχνών και της φιλοσοφίας. Ο Φρόυντ ανέπτυξε μια θεωρία που είχε δυο διαστάσεις: 

Η πρώτη διάσταση αφορούσε τα ψυχοσεξουαλικά στάδια ανάπτυξης του ατόμου ( στοματικό, πρωκτικό, φαλλικό, λανθάνουσας σεξουαλικότητας και γενετήσιας σεξουαλικότητας). Το κάθενα απο αυτά τα στάδια αντιστοιχεί με μια διαφορετική σωματική ζώνη ικανοποίησης και με διαφορετικές χρονικές περιόδους ανάπτυξης. 

  Η δεύτερη διάσταση, με την οποία θα ασχοληθούμε, αφορά την ψυχική οργάνωση της προσωπικότητας του ατόμου και σχετίζεται περισσότερο με την ανάπτυξη του κοινωνικού εαυτού. Σύμφωνα με τον Φρόυντ λοιπόν η προσωπικότητα του ατόμου χωρίζεται σε τρία μέρη. Το εκείνο, το υπερεγώ και το εγώ..