Εισαγωγή
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΘΕΜΑ : ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στόχοι μαθήματος :
Ως προς το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος της Οικιακής οικονομίας , ολοκληρώνοντας το μάθημα οι μαθητές να είναι ικανοί να
-
Αναγνωρίσουν την αξία της υγιεινής διατροφής, για την επιβίωση την ανάπτυξη , και την καλή υγεία και την ποιότητα στην ζωή τους
-
Να κατατάσσουν τα τρόφιμα στις ομάδες που ανήκουν
-
Να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά και την επίδραση που ασκούν στον οργανισμό
Ως προς τις Τ.Π.Ε : Οι μαθητές να γνωρίσουν εργαλεία web.2 και τη σημασία τους προκειμένου να αποκτήσουν νέες γνώσεις να διεξάγουν έρευνα με καινούργιους τρόπους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνολογία .
Ως προς τις δεξιότητές τους : Οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν συνεργατικά και ομαδικά δημιουργώντας (ερωτηματολόγιο ) χρησιμοποιώντας το word ,excel, power-point κ.α Ακόμη η μαθητές αποκτούν κριτική σκέψη για το υπο-διερεύνηση θέμα.
Η διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία ,την επιβίωση, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Τα τρόφιμα τα κατατάσσουμε σε δυο κατηγορίες , τα επεξεργασμένα αυτά τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και αυτά που τα καταναλώνουμε απευθείας από την φύση χωρίς επεξεργασία . Για να μπορέσουμε
-
Να διατηρήσουμε υγιή το σώμα μας , αλλά και το πνεύμα μας
-
Να έχουμε ενέργεια για τις καθημερινές μας ανάγκες
-
Να προλαμβάνουμε τις ασθένειες
Τα τρόφιμα και οι κατηγορίες τους ανάλογα με τα θρεπτικά τους συστατικά
Η κάθε ομάδα έχει την δική της βαρύτητα . Η 1η ομάδα τα γαλακτοκομικά δίνει στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε γερά οστά κόκαλα και
δυνατά δόντια.
Στην 2η 3η και 4η ομάδα τροφίμων , ανήκουν το κρέας , τα ψάρια και τα όσπρια.
Το κρέας είναι σημαντική πηγή :
-
Πρωτεϊνών
-
Μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρος, μαγνήσιο, και ψευδάργυρος
-
Βιταμινών
-
Ανεπιθύμητων κορεσμένων λιπιδίων τα οποία βρίσκονται στα παχιά κομμάτια του κρέατος π.χ μπριζόλες ,αρνί, πέτσα από κοτόπουλο, γι αυτό και αφαιρούμε το λίπος
Τα ψάρια και όλα τα θαλασσινά ( μαλάκια ,όστρακα) είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης , μετάλλων , ιωδίου , και τροφή με πολύ χαμηλά λιπαρά. Τα ψάρια περιέχουν ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και δρουν αντιπηκτικά στο αίμα, ελαττώνουν έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.
Η επόμενη ομάδα τροφίμων είναι τα όσπρια που μαζί με το κρέας και τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες που μοιάζουν σε ποιότητα με αυτή των τροφών ζωικής προέλευσης , μας δίνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία . Διαφέρουν όμως από τις υπόλοιπες τροφές που βρίσκονται στην ομάδα αυτή στα εξής:
-
Είναι τροφές πλούσιες σε άμυλο
-
Περιέχουν φυτικές ίνες
-
Είναι φτωχά σε λιπίδια , ενώ περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Στην πέμπτη κατηγορία με μεγάλη θρεπτική αξία βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως:
-
μαρούλι, λάχανο, ραδίκια , ρόκα, κ.α
-
τα φρούτα καρπούζι, πεπόνι, μήλο, κεράσι , κ.α
Τα παραπάνω δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά πλην του αβοκάντο που ανήκει στην ομάδα που περιέχει λίπος, μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και σε ποσότητα . Περιέχουν ελάχιστη ενέργεια , οπότε μας προσφέρουν και λιγότερες θερμίδες.
Το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι ομάδες τροφών είναι :
-
πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά . Μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε μαγειρεμένα είτε όχι.
-
Βιταμίνες όπως βιταμίνη C ,B, φυλλικό οξύ , κάλιο και ασβέστιο.
-
Περιέχουν υψηλό βαθμό κορεσμού .
Όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και η ομάδα Λίπη και Έλαια έχουν τα δικά τους ξεχωριστά θρεπτικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία αυτή είναι το ελαιόλαδο και ελιές που στην Ελλάδα θεωρείται «εθνικό προϊόν» ιδιαίτερης αξίας, επίσης το σπορέλαιο ( καλαμποκέλαιο , ηλιέλαιο, ) και φυτικές μαργαρίνες ανήκουν όλα στα φυτικά λιπίδια. Υπάρχουν και τα ζωικής προέλευσης λιπίδια όπως το βούτυρο . Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα λιπαρά σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ακόρεστα λιπαρά είναι φυτικής προέλευσης και δρουν θετικά στην υγεία μας, σε αντίθεση με τα ζωικά κορεσμένα λιπαρά που είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα .
Τέλος μια μεγάλη κατηγορία τροφίμων είναι τα Δημητριακά ή αλλιώς αμυλούχες τροφές, που αποτελούν την βασική τροφή των ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. Το ψωμί , το σιτάρι , σιτάρι καλαμπόκι , ρύζι είναι από τα πιο ευρέως δημητριακά στις διατροφικές συνήθειες πολλών ατόμων. Μας δίνουν :
-
Βιταμίνες
-
Μέταλλα
-
Φυτικές ίνες
-
Πρωτεΐνες ( σε μικρές ποσότητ&epsilon