Τι είναι Υλικό και τι Λογισμικό; Ποιος είναι ο ρόλος του Λειτουργικού Συστήματος;

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Εισαγωγή

Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: Υλικό, τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το Λογισμικό,το σύνολο των προγραμμάτων που αξιοποιούν και διαχειρίζονται τις λειτουργίες του υλικού του υπολογιστή. Το Λογισμικό χωρίζεται στο Λειτουργικό Σύστημα, και στο Λογισμικό Εφαρμογών, τα οποία αποτελούν το σύνολο των προγραμμάτων που επιλύουν τα προβλήματα των χρηστών.

Τα παρακάτω video θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τις έννοιες Υλικό, Λογισμικό και Λειτουργικό Σύστημα.

Εισαγωγή στις τεχνολογίες πληροφορίας/επικοινωνιών (ICT)

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα

 

 

Υλικό Υπολογιστών (Hardware)

Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά Υλικό (hardware). Ο υπολογιστής αποτελείται από την Κεντρική Μονάδα και τις Περιφερειακές Συσκευές (που εξασφαλίζουν είσοδο και έξοδο). Η Κεντρική Μονάδα περιέχει τα παρακάτω μέρη:

Όσο αφορά στις περιφερειακές συσκευές αυτές χωρίζονται σε συσκευές εισόδου και εξόδου.

Εισόδου

Εξόδου

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η χρήση της οθόνης αφής με την υιοθέτησή της σε φορητούς υπολογιστές έξυπνα τηλέφωνα και tablets. Οι συγκεκριμένες οθόνες αποτελούν συσκευές εισόδου και εξόδου συγχρόνως.

 

 

Λογισμικό (Software)

Για τη λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος χρειάζεται εκτός από το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα προγράμματα του υπολογιστή. Οι εντολές που περιέχουν τα προγράμματα καθοδηγούν το υλικό του υπολογιστή να εκτελέσει τις εργασίες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Το λογισμικό αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας εντολές σε γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, που είναι πιο κοντά στη φυσική γλώσσα του ανθρώπου. Η μορφή αυτή των προγραμμάτων ονομάζεται πηγαίος κώδικας. Τα προγράμματα αυτά στη συνέχεια μεταγλωττίζονται σε γλώσσα μηχανής, δηλαδή σε εντολές γραμμένες σε μορφή ακολουθιών bit που είναι άμεσα εκτελέσιμες από την ΚΜΕ.

Μπορούμε να χωρίσουμε το Λογισμικό στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες:

 

 

Λογισμικό Συστήματος (System Software)

Το Λειτουργικό Σύστημα διαχειρίζεται το υλικό του υπολογιστή, παρέχει στοιχειώδη λειτουργικότητα προς το χρήστη και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και εκτελείται το Λογισμικό Εφαρμογών, Περιλαμβάνει:

 

 

Λειτουργικό Σύστημα (Operating System)

Το Λειτουργικό Σύστημα (Λ.Σ.) αποτελεί το λογισμικό του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών, λαθώς και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, όπως είναι π.χ. η μνήμη και ο χρόνος εκτέλεσης στην ΚΜΕ. Παράλληλα, λειτουργεί ως ένα ενδιάμεσο επίπεδο λογικής διασύνδεσης μεταξύ λογισμικού και υλικού του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει τον προγραμματιστή από τον άμεσο και επόπονο χειρισμό των πόρων του υπολογιστή καθιστώντας έτσι ευκολότερη την ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών.

Αποστολές του Λειτουργικού Συστήματος:

Κάποια είδη Λειτουργικού Συστήματος: Unix, Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, Android.

 

 

Λογισμικό Εφαρμογών (Application System)

Η εγκατάσταση ενός Λειτουργικού Συστήματος συνοδεύεται συνήθως από ένα μικρό σύνολο εφαρμογών, όπως π.χ. εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, που μας επιτρέπουν κάποια στοιχειώδη χρήση του υπολογιστή μας. Κάθε χρήστης όμως έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται τον δικό του συνδυασμό προγραμμάτων, ώστε να διαμορφώσει τον υπολογιστή του σε ένα εξειδικευμένο παραγωγικό εργαλείο. Όλα αυτά τα προγράμματα ανήκουν στην κατηγορία Λειτουργικών Εφαρμογών.

Το πλήθος των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχο πλήθος κατηγοριών. Κάποιες από τις κατηγορίες έχουν αυτές έχουν ευρεία χρήση, εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε προσωπικό υπολογιστή, όπως οι φυλλομετρητές ή προγράμματα πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό (web browsers), τα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων (media players), οι εφαρμογές γραφείου (office suites) και τα προγράμματα αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antivirus).