Διαδικασία
Πρέπει αρχικά να χωριστείτε σε τέσσερις (04) ομάδες. Κάθε ομάδα θα έχει συγκεκριμένο έργο να διεκπεραιώσει και οφείλει να φωτίσει διαφορετικές πλευρές του ζητήματος. Αναλυτικά, οι ομάδες οφείλουν να κινηθούν με βάση τους παρακάτω θεματικούς άξονες:
- [ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ]⇒ συγκέντρωση πληροφοριών για το πλήθος και το είδος των ελληνικών αρχαιοτήτων σε ξένα μουσεία.
- [ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ]⇒ ιστορική και δημοσιογραφική διερεύνηση των περιστάσεων μετοικεσίας των αρχαιολογικών αυτών καταλοίπων.
- [ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ]⇒ ανάδειξη του διαλόγου μεταξύ των μουσείων (ή και των κυβερνήσεων) για την επιστροφή ή μη των ελληνικών εκθεμάτων.
- [ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΑΔΑ]⇒ διαμόρφωση τεκμηριωμένων συμπερασμάτων για την υφιστάμενη κατάσταση με τις ελληνικές αρχαιότητες του εξωτερικού και τις προοπτικές της.
Στο τελικό στάδιο της εργασίας σας αναμένεται να συνθέσετε δημιουργικά το υλικό που θα έχετε συλλέξει σε ένα ενιαίο σώμα κειμένου. Παράλληλα, όμως, θα ήταν ενδιαφέρον να προβείτε και σε μια ηλεκτρονική παρουσίαση της εργασίας σας (μέσω ppt ή στο ιστολόγιο του σχολείου ή σε ένα ιστολόγιο που θα στήσετε εσείς οι ίδιοι ή μέσω κοινόχρηστου ηλεκτρονικού εγγράφου κ.λπ.).
Αλήθεια, τι μπορεί να νιώθουμε εμείς για τις ελληνικές αρχαιότητες που δε βρίσκονται σήμερα σε ελληνικό έδαφος; Για δείτε το σχετικό βίντεο: