Εισαγωγή
Η ασφάλεια των τροφίµων έχει καταστεί το κλειδί, όχι µόνον όσο αφορά τη δηµόσια υγεία, αλλά επίσης την ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας σαν σύνολο. Είναι ένα θέµα που µάς αφορά όλους συνεχώς. Σε ένα ανοικτό και παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον, η κοινοτική και η εθνική δράση είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλίζεται ότι, τα προϊόντα που καταναλώνει κάθε πολίτης, από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο, είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσµο.
Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων, τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και τα κέντρα μαζικής εστίασης έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων που παράγουν, διακινούν, εμπορεύονται ή σερβίρουν, οι καταναλωτές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων. Έχει εκτιμηθεί ότι το 20% των περιπτώσεων των τροφικών δηλητηριάσεων είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών των τροφίμων μέσα στην κουζίνα του σπιτιού μας
Πρέπει λοιπόν ως καταναλωτές να προσέχουμε τα εξής:
1. Φροντίδα κατά την αγορά των τροφίμων
2. Φροντίδα στο σπίτι
3. Φροντίδα κατά την προετοιμασία του φαγητού
4. Φροντίδα κατά το μαγείρεμα
Σκοπός της εργασίας είναι οι μαθητές βασιζόμενοι στις προηγούμενες κατηγορίες να εντοπίσουν τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν ως καταναλωτές στον σωστό χειρισμό των τροφίμων