ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΓΚΑΥΜΑ

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Εισαγωγή

Στόχος μας να μιλήσουμε για τα θερμικά εγκαύματα και να μάθουμε τους βαθμούς 

(θα αναφέρουμε αρχικά τις ακόλουθες πληροφορίες)

 

Έγκαυμα είναι η καταστροφή του δέρματος και των βαθύτερων ιστών από θερμικό, χημικό ή ηλεκτρικό παράγοντα.Το έγκαυμα δεν πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται απλά σαν τοπική βλάβη, αλλά σαν «νόσος» που διαταράσσει ολόκληρο τον οργανισμό.Εξάλλου δεν πρέπει να παραβλέπεται η τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση του εγκαυματία πέραν της διαταραχής της φυσιολογίας του οργανισμού του.

Στατιστικά τα εγκαύματα είναι συχνότερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και σε ενήλικες άνω των 60.Δέρμα: Ανατομία - Φυσιολογία Το δέρμα είναι το πιο μεγάλο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος. Έχει έκταση που κυμαίνεται από 0,25m2 στα νεογέννητα, μέχρι 1,8m2 στους ενήλικες. Αποτελείται από τρία στρώματα-στιβάδες (Εικόνα 3.1.). α) Επιδερμίδα: Είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα επιθηλιακών κυττάρων από τα οποία τα πιο εξωτερικά (επιφανειακά) είναι σχεδόν νεκρά - κερατινοποιημένα και εξασφαλίζουν προστασία απέναντι στο εξωτερικό περιβάλλον. β) Δερμίδα ή χόριο: Είναι ένα παχύτερο στρώμα (0,06-0,12 mm) που αποτελείται από κύτταρα συνδετικού ιστού και περιέχει πλούσιο πλέγμα αιμοφόρων αγγείων, πυκνό δίκτυο νευρικών απολήξεων που καταλήγουν σε υποδοχείς (αφής, πίεσης, ψυχρού, θερμού, πόνου) και επιθηλιακά εξαρτήματα, δηλ. θύλακες τριχών, σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες. γ) Υποδόριος ιστός (λίπος): Λειτουργεί ως μαλακό υπόστρωμα μεταξύ επιδερμίδας-δερμίδας και των υποκείμενων ιστών.

Κυριότερες λειτουργίες του δέρματος α) Αποτελεί το φυσικό φράγμα το οποίο προστατεύει τα εσωτερικά όργανα του σώματος από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. ασπίδα στην εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών). β) Συμμετέχει στη διατήρηση σταθερής της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, επειδή διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και ιδρωτοποιών αδένων. γ) Είναι το αισθητήριο όργανο της αφής, της πίεσης, του θερμού, του ψυχρού και του πόνου. δ) Συμμετέχει στο σχηματισμό της βιταμίνης D με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την απορρόφηση και εναπόθεσή του στα οστά.