Εισαγωγή
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
Για να γνωρίσουμε τα παιδικά δικαιώματα θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τα ανθρώπινα ιδεώδη!
Τα ανθρώπινα ιδεώδη είναι τα εξής:
η αγάπη
η δικαιοσύνη
η ισότητα
η ισοτιμία
η ελευθερία
η δημοκρατία
η ειρήνη
η φιλία των λαών
ο αλληλοσεβασμός
η απαλλαγή από ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις
Η 20ή Νοεμβρίου και η 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού αντίστοιχα, είναι αφιερωμένες στην υπέρτατη αξία προστασίας της παιδικής ηλικίας και ζωής. Οι δύο αυτές μέρες, που συνοδεύονται από αφιερωματικές εκδηλώσεις, αν και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν μια παγκόσμια γιορτή του παιδιού, αποτελούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας, αφορμή κριτικής και αυτοκριτικής για τον κόσμο που καθημερινά προσφέρουμε στα παιδιά μας, έναν κόσμο που εισβάλλει κυριαρχικά και απειλεί να ακυρώσει και αυτό ακόμα το δικαίωμα στην παιδική ηλικία.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ συνιστά το επίσημο και σπουδαιότερο κείμενο προστασίας του παιδιού. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF.
Η σύμβαση, που υπογράφηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Αποτελείται από 54 άρθρα και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων.
Ποια είναι όμως αυτά τα δικαιώματα και γιατί πρέπει να προστατεύονται;
Ας παρακολουθήσουμε ένα video
Οι επιμέρους διδακτικοί στόχοι της δραστηριότητας αυτής, μετά την ολοκλήρωσή της είναι οι μαθητές να είναι σε θέση να:
1. Να αναγνωρίζουν τα παιδικά δικαιώματα και να αναφέρουν παραδείγματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
2. Να καταγράψουν Παγκόσμιες ή/και Διεθνείς Ημέρες που έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και σχετίζονται με τα παιδικά δικαιώματα.
3. Να κάνουν χρήση του διαδικτύου ώς πηγή πληροφόρησης και να καταγράψουν συνοπτικά τα αποτελέσματα της αναζήτης.
4. Να παρουσιάσουν το υλικό που έχουν δημιουργήσει.