Εισαγωγή
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας Μαθητών» ( το γνωστό μας ΕΥΖΗΝ) για το σχολικό έτος 2014-15, κατά το οποίο συμμετείχαν 340.000 μαθητές από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς μόλις το 25% των μαθητών της χώρας εμφανίζουν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με το πέρας της ηλικίας, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών.
Οι μεμονωμένες διατροφικές πρακτικές που καθιστούν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα μη ικανοποιητικές περιλαμβάνουν την παράλειψη του πρωινού γεύματος (25% των παιδιών), την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού (20% των παιδιών), καθώς και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (>50% των παιδιών), γαλακτοκομικών προϊόντων (20% των παιδιών), ψαριού (50% των παιδιών) και οσπρίων (30% των παιδιών).
Αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές της χώρας, ιδίως τα κορίτσια, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά.
Για το λόγο αυτό, ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη Μεσογειακή διατροφή ως παράγοντα για την προαγωγή της υγείας και ως φορέα πολιτισμού.
Παρακολουθείστε το παρακάτω video