Εισαγωγή
Οικιακή Οικονομία ή Ανθρωποοικολογία …
είναι η επιστήμη η οποία μελετάει διεπιστημονικά τις σχέσεις του ανθρώπου με ό,τι τον περιβάλλει (κοινωνικό,πολιτισμικό οικονομικό, φυσικό κλπ περιβάλλον) δίνοντας μεγάλη σημασία στην άρρηκτη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του με στόχο τη συνειδητοποίηση της σημαντικότητας του περιβάλλοντος για την δόμηση της ταυτότητας του ατόμου καθώς και την επιβίωση του ατόμου στην κοινωνία , εξασφαλίζοντας παράλληλα και την επιβίωση των επόμενων γενεών.
Το πρώτο κεφάλαιο του μαθήματος της Οικαικής Οικονομίας στην πρώτη Γυμνασίου πραγματεύεται την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΥΡΟ.
1.1 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
1.1.α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
1.1.β. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
1.1.γ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
1.1.δ. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ- ΑΙΤΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
1.1.ε.Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ......
Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα που με τη διαδοχική διεύρυνσή της δημιούργησε την κοινωνία. Συνεπώς η οικογένεια αποτελεί πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης και μεταφέρει στο άτομο αξίες, πρότυπα και τρόπους συμπεριφοράς.
Αποτελεί σύνθετο όρο από τις λέξεις οίκος και γένος δηλαδή η γενιά που διαμένει στο ίδιο σπίτι.Όταν λοιπόν μιλάμε για οικογένεια, στην ουσία αναφερόμαστε στο γάμο δύο - τουλάχιστον στον χριστιανικό κόσμο- ατόμων διαφορετικού φύλου που αποφάσισαν να ζήσουν μαζί και να κάνουν παιδιά. Για τον κοινό νου, ο γάμος είναι η κοινωνική αναγνώριση της σχέσης με τον-την αγαπημένο-η και με τον-την οποίο-α έχει αποφασιστεί η απόκτηση παιδιών.
Η έννοια της οικογένειας συνδέεται ιστορικά με αυτήν του γάμου (χωρίς όμως αυτή η σύνδεση να είναι απαραίτητη) και λανθασμένα ταυτίζεται με το νοικοκυριό, αφού αναφερόμαστε σε διαφορετικές κατηγορίες πραγμάτων.
Το νοικοκυριό είναι μια οικονομική μονάδα, είναι το σύνολο των ατόμων που συγκατοικούν και συντρώγουν, χωρίς αυτά να έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους (π.χ δύο φοιτητές που συγκατοικούν, η οικιακή βοηθός που συγκατοικεί με μια οικογένεια κτλ).
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:
1. Να επεξηγούν τον όρο οικογένεια
2.Να παρουσιάζουν στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη του παραπάνω κοινωνικού θεσμού
3.Να επεξηγούν τον όρο συγγένεια και τον βαθμό συγγένειας καθώς και να μπορούν να εξηγήσουν τη σπουδαιότητα της συγγένειας στην ζωή τους
4. Να διακρίνουν τους διάφορους τύπους της οικογένειας
5.Να παρουσιάζουν τους κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους δημιουργίας της οικογένειας
6.Να αναλύουν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας
7.Να μπορούν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικογένειας από την αστική και να αναλύουν τα αίτια συγκλισης των δυο αυτών κατηγοριών οικογένειας
8.Να γνωρίζουν την άλλαξε στη δομή της οικογένειας με την έξοδο της γυναίκας από το οικογενειακό περιβάλλον και την εισοδό της στο εργασιακό περιβάλλον
9.Να ξεχωρίζουν τις έννοιες οικογένεια και νοικοκυριό.
10.Να επεξηγούν τον όρο κοινωνικοποίηση.