Πηγές-Μέσα
Για να κατανοήσουμε καλά το πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων, πρέπει να κατανοήσουμε αρχικά μερικές βασικές έννοιες.
Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα του office, στο power point αναφερόμαστε σε διαφάνειες. Άρα λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παρουσιάσεις αποτελούνται από διαφάνειες.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλών ειδών διαφάνειες, της οποίας το κάθε είδος έχει διαφορετική διάταξη. Δηλ. μέσα σε κάθε διαφάνεια, εμφανίζονται διάφορα πλαίσια στα οποία μπορούμε να εισάγουμε είτε κείμενο, είτε φωτογραφίες, είτε άλλα αντικείμενα που μας επιτρέπει το πρόγραμμα. Το κάθε είδος διαφάνειας έχει και διαφορετικό όνομα από τον κατασκευαστή του προγράμματος. (βλ. HOME, NEW SLIDE ή INSERT, NEW SLIDE).
Χρησιμοποιούμε έτσι κάθε φορά τη διαφάνεια που επιθυμούμε ανάλογα με το λόγο που θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα (συνηθίζεται) να χρησιμοποιούμε τη διαφάνεια τίτλου (Title Slide) προκειμένου να ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μια διαφάνεια με μια άλλη διάταξη προκειμένου να παρουσιάσουμε το θέμα μας. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε κάποιες άλλες διαφάνειες στις οποίες θα συνδυάζουμε κείμενο και φωτογραφίες ή ακόμα και video.
Έχοντας κατανοήσει τις πιο πάνω έννοιες, συνεχίζουμε ώστε να δούμε κάτι πολύ βασικό το οποίο πρέπει να ακολουθούμε κάθε φορά που δημιουργούμε μια παρουσίαση, αν θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και ενιαία εικόνα στην παρουσίασή μας. Ενεργοποιώντας το πρόγραμμα Power Point, εμφανίζεται (by default) μια διαφάνεια τίτλου και αναμένει από εμάς την εισαγωγή άλλων διαφανειών. Αυτή η επιλογή που μας παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή είναι ικανή να μας παρέχει μια αξιοπρεπή παρουσίαση. Όταν όμως εμείς επιθυμούμε να τροποποιήσουμε τις διαφάνειες σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, τότε απαιτείται να επέμβουμε δυναμικά.
Φανταστείτε λοιπόν ότι ερχόμαστε να βάλουμε τη δική μας πινιελιά σε οτιδήποτε αφορά τη μορφοποίηση κειμένου, αντικειμένων, διαφανειών ή και εισαγωγή κάποιων αντικειμένων και αυτή η πινελιά θα είναι μόνιμη σε όλες τις διαφάνειες, χωρίς να χρειάζεται να επεμβαίνουμε ξεχωριστά σε κάθε διαφάνεια που θα δημιουργούμε στην παρουσίαση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτές αλλαγές προτείνεται να γίνονται στην αρχή δημιουργίας μιας παρουσίασης, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, αφού μπορούμε και στη συνέχεια να κάνουμε κάποιες δομικές αλλαγές της παρουσίασης χωρίς να επηρεάζεται η παρουσίασή μας.
Έτσι λοιπόν επιλέγοντας από την καρτέλα VIEW την επιλογή SLIDE MASTER, ενεργοποιείται η καρτέλα SLIDE MASTER και στην αριστερή πλευρά εμφανίζεται στο επάνω μέρος μια διαφάνεια μεγέθους μεγαλύτερου από τις υπόλοιπες πιο κάτω. Οι υπόλοιπες διαφάνειες (με μικρότερο μέγεθος) είναι οι επιλογές διαφανειών με διαφορετική διάταξη όπως προείπαμε πιο πάνω.
Όποιες αλλαγές κάνουμε στην αρχική διαφάνεια, θα μεταφερθούν αυτόματα στις υπόλοιπες διαφάνειες με τις ποικίλες διατάξεις. Όποιες αλλαγές όμως κάνουμε σε κάποια διαφάνεια με συγκεκριμένη διάταξη, θα εμφανίζονται μόνο στη διαφάνεια που επιλέγουμε με τη συγκεκριμένη διάταξη.
Τέλος επιλέγοντας στην καρτέλα SLIDE MASTER την επιλογή CLOSE, επανερχόμαστε στην αρχική κατάσταση δημιουργίας της παρουσίασης έχοντας κάνει τις επιθυμητές τροποποιήσεις.
Πατήστε εδώ και εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το slide master.