Πηγές-Μέσα
Περισσότερα για το γράφημα...
Στις νεότερες εκδόσεις του Office με την εισαγωγή ενός γραφήματος, ενεργοποιούνται δύο ή τρεις καρτέλες γι' αυτό το γράφημα, οι οποίες αφορούν τη δομή του γραφήματος και τη μορφοποίησή του.
Για τη δημιουργία ενός γραφήματος, απαιτείται η επιλογή ορισμένων κελιών τα οποία περιέχουν δεδομένα. Μπορώ επίσης να επιλέξω την εν λόγω περιοχή, επιλέγοντας μόνο ένα κελί το οποίο θα βρίσκεται μέσα σε αυτήν την περιοχή και το πρόγραμμα αντιλαμβάνεται κατά τη δημιουργία του γραφήματος ότι πρόκειται για μια περιοχή γύρω από αυτό το κελί που επέλεξα. Σε περίπτωση όπου τα δεδομένα μου βρίσκονται σε διαφορετικές γραμμές ή στήλες (δηλ. δεν είναι ενιαία περιοχή, αλλά έχει ενδιάμεσα κενά κελιά), τότε απαιτείται με το δείκτη εισαγωγής να προσδιορίσω αυτές τις περιοχές κελιών και στη συνέχεια να εισάγω αυτές σε ένα γράφημα.
Δύο βασικοί τρόποι για τη δημιουργία ενός γραφήματος :
α. Επιλέγω πρώτα τα δεδομένα σε μια περιοχή κελιών και στη συνέχεια από την καρτέλα "Εισαγωγή" εισάγω το ανάλογο γράφημα, ή
β. Eισάγω στο επιθυμητό σημείο ενός φύλλου εργασίας το γράφημα από την καρτέλα "Εισαγωγή" και στη συνέχεια από την καρτέλα "Σχεδίαση" να επιλέξω το κουμπί εκείνο το οποίο αναφέρεται στην εισαγωγή δεδομένων και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κορδέλας.
Σε αυτή την πρώτη εικόνα μπορείτε να κατανοήσετε τη δομή ενός απλού γραφήματος, με την περιοχή του γραφήματος, το υπόμνημα και την περιοχή πλέγματος. Στο αριστερό μέρος της εικόνας βλέπετε τα δεδομένα από τα οποία δημιουργείται το γράφημα. Εξ ορισμού το πρόγραμμα εκλαμβάνει την πρώτη στήλη με τις εθνικότητες ως άξονα του Χ (οριζόντιος άξονας) και ως άξονα του Υ δημιουργεί μια διαβάθμιση τιμών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δεδομένων που βρίσκονται στην περιοχή κελιών αριστερά του γραφήματος. Οι τιμές (αριθμοί) που περιέχονται στην επιλεγμένη περιοχή κελιών και αφορούν το πλήθος των ΔΥ, περιέχονται ως άξονες μέσα στο γράφημα. Οι άξονες δηλαδή αντικατοπτρίζουν τις τιμές μιας περιοχής κελιών.
Σε αυτή τη δεύτερη εικόνα μπορείτε να δείτε ένα πιο σύνθετο γράφημα στο οποίο περιέχονται και οι σειρές. Συγκεκριμμένα οι σειρές των δεδομένων είναι ομάδες συσχετιζόμενων δεδομένων που απεικονίζονται μέσα στο γράφημα. Στο εν λόγω γράφημα γίνεται αποτύπωση της περιοχής κελιών η οποία βρίσκεται αριστερά του, όπου εκεί καταγράφεται το πλήθος των ΔΥ που διαμένουν στις Μοίρες ανά έτος. Σημαντικό: Οι περιοχές κελιών με περισσότερες από μια σειρές, δεν προσφέρονται για γραφήματα πίτας.
Σε αυτή την τρίτη εικόνα παρατηρούμε τα δεδομένα του γραφήματος όπως εμείς τα επιλέξαμε. Αυτό το παράθυρο διαλόγου εμφανίζεται όταν επιλέξουμε το γράφημα και στη συνέχεια επιλέξουμε την καρτέλα "Σχεδίαση" η οποία αναπτύχθηκε ακριβώς για το συγκεκριμμένο γράφημα.
Η ερμηνεία αυτού του παράθυρου διαλόγου έχει ως εξής:
- Επάνω αριστερά εμφανίζεται το εύρος πληροφοριών του γραφήματος που έχουμε επιλέξει.
- Λίγο πιο κάτω και αριστερά συναντάμε συναντάμε τις σειρές όπως δηλώνονται στο υπόμνημα και αφορούν τα δεδομένα του γραφήματος. Προσοχή. Στο σημείο αυτό εμφανίζονται τα ονόματα των σειρών όπως εμείς τα ορίσαμε, ενώ η ονομασία της κάθε σειράς δηλώνεται δεξιότερα στο πλαίσιο "Όνομα". Στη συνέχεια συναντάμε ένα πλαίσιο στο οποίο παρέχονται τα δεδομένα για τη συγκεκριμμένη σειρά και αποτελούν μέρος του άξονα Υ, ο οποίος διαβαθμίζεται σύμφωνα με αυτές τις τιμές.
- Τέλος στον οριζόντιο άξονα όπως περιγράφεται πιο κάτω, υποδεικνύονται οι κατηγορίες του γραφήματος, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε ότι πιο πάνω από την περιοχή την οποία καταδεικνύονται οι κατηγορίες του γραφήματος, έχουμε τη δυνατότητα με το κουμπί "Αλλαγή σειράς/στήλης", έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις κατηγορίες του άξονα Χ σε δεδομένα και τα δεδομένα σε κατηγορίες με ότι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται.