Διαδικασία
Χωριζόμαστε σε ομάδες των τριών ατόμων και ακολουθούμε τη διαδικασία που ακολουθεί:
Φάση 1η – Η γένεση των ηφαιστείων και των σεισμών - το ελληνικό τόξο
-
Ανοίξτε το Φύλλο Εργασίας 1 και ακολουθήστε τις οδηγίες
-
Παρακολουθήστε το βίντεο 1 με τη δημιουργία των ηφαιστείων και την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών.
https://www.youtube.com/watch?v=ryrXAGY1dmE
-
Παρακολουθήστε το βίντεο 2 που προσομοιώνει την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών και τη γένεση του νησιωτικού και ηφαιστειακού τόξου στον ελλαδικό χώρο και επεξηγούνται οι κυριότεροι όροι.
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3266
Φάση 2η – Έρευνα σε διαδραστικούς σεισμολογικούς χάρτες
- Ανοίξτε το Φύλλο Εργασίας 2 και ακολουθήστε τις οδηγίες
- Ανοίξτε την ιστοσελίδα (IRIS Earthquake Browser):
http://ds.iris.edu/ieb/index.html
Στην ιστοσελίδα αυτή έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε οποιοδήποτε περιοχή του κόσμου ή της Ελλάδας, προσαρμόζοντας το μέγεθος της έκτασης της περιοχής που θέλετε να μελετήσετε. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε φίλτρα που αφορούν τον χρόνο εκδήλωσης (με αφετηρία το 1970), το μέγεθος των σεισμών, το εστιακό βάθος εκδήλωσης και της απεικόνισης των λιθοσφαιρικών πλακών.
-
Ανοίξτε από το αποθετήριο αντικειμένων Photodendro το αντικείμενο «Ρήγματα και ηφαιστειακό τόξο». Εδώ μπορούν να παρατηρήσετε συνολικά τα ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου σβησμένα και ενεργά και να συλλέξετε πληροφοριακό υλικό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την προβολή των κυριότερων ρηγμάτων όπου είναι και ο χώρος γένεσης των σεισμών.
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3212
-
Ανοίξτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο την εκδήλωση των σεισμών στον ελλαδικό χώρο. Είναι μια εικόνα που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι σεισμοί συμβαίνουν διαρκώς και σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, αν και περισσότερο εστιασμένοι σε κάποια ιδιαίτερα σημεία που έχουν σχέση με την κίνηση των τεκτονικών πλακών. Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε ανάλογα με τη συχνότητα εκδήλωσης, τη σεισμική διέγερση μιας περιοχής.
http://www.gein.noa.gr/el/
Φάση 3η – Το λεξιλόγιο του σεισμού
-
Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html και χρησιμοποιήστε το λεξικό της κοινής νεοελληνικής γλώσσας.
-
Με τη βοήθεια του Φύλλου Εργασίας 2 δημιουργήστε το λεξιλόγιο του σεισμού, με παράγωγες ή σύνθετες λέξεις. Οι λέξεις και η σημασία τους θα αντιγραφούν και στη συνέχεια θα επικολληθούν στον πίνακα του φύλλου εργασίας.
Φάση 4η – Αξιολόγηση – Συζήτηση στην ολομέλεια.
- Στο στάδιο αυτό θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία ως ομάδες στην αρχή και ατομικά στη συνέχεια μπορείτε να εκφράσετε τις εντυπώσεις, τις απορίες τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματά τους. Συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα και τις παρατηρήσεις σας
- Αν υπάρχει η δυνατότητα γίνεται εκτύπωση των φύλλων εργασίας και κάθε παιδί παίρνει το αντίστοιχο φύλλο.