Διαδικασία
- Δημιουργία ομάδας – Οργάνωση έρευνας – κατανομή αρμοδιοτήτων
Μπορείτε να δώσετε ένα όνομα στην ομάδα σας (π.χ. αστροναύτες) και να δημιουργήσετε έναν σχετικό φάκελο στον υπολογιστή για να αποθηκεύετε σε αυτόν τον υλικό σας (εικόνες, πληροφορίες κτλ.)
Στη συνέχεια, καλό είναι να κάνετε ένα σχεδιάγραμμα με αυτά που θέλετε να μάθετε και να μοιράσετε ρόλους (π.χ. ένα παιδί θα αναλάβει να βρει πληροφορίες, ένα άλλο εικόνες κι ένα άλλο βίντεο).
- Αναζήτηση πληροφοριών
Τι θέλετε να μάθετε για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει; καταγράψτε τις ερωτήσεις σας με μορφή ιστογράμματος και αναζητήστε στο διαδίκτυο απαντήσεις.
Για να κάνετε την αναζήτησή σας στο διαδίκτυο και να βρείτε πληροφορίες, εικόνες και βίντεο γράψτε το όνομα του αντικειμένου που μελετάτε (π.χ. πλανήτης Άρης) …
….στην μηχανή αναζήτησης της google
….στις εικόνες της google
https://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=wi&ogbl
…..στη σελίδα της βικιπαίδειας
https://el.wikipedia.org/wiki/
……στο youtube
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της δασκάλας σας καταγράψτε σε έγγραφο του Υπολογιστή τις πιο σημαντικές πληροφορίες που βρήκατε. Θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις:
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
- Ποιο είναι το μέγεθός του και η απόστασή του από τη γη;
- Τι σχήμα έχει;
- Από τι είναι φτιαγμένος;
- Ποια είναι η θέση του στο ηλιακό μας σύστημα;
- Έργα Τέχνης
Αναζητήστε στο διαδίκτυο έργα Τέχνης σχετικά με το θέμα που μελετάτε. Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε:
- τραγούδι ή μουσικό έργο
- πίνακα ζωγραφικής
- ποίημα
- παραμύθι
Με αφορμή τα παραπάνω έργα μπορείτε να συνεργαστείτε για να φτιάξετε τη δική σας εικαστική δημιουργία (ομαδική ζωγραφιά), να γράψετε ένα δικό σας ποίημα /παραμύθι ή να δραματοποιήσετε ένα παραμύθι που διαβάσατε
- Σύνδεση με την Ελληνική Μυθολογία
Οι πέντε κλασσικοί πλανήτες, που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, είναι γνωστοί από την αρχαιότητα και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μυθολογία και την αστρονομία. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τα ονόματα των πλανητών είναι παρμένα από την Ελληνική Μυθολογία.
Αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες, εικόνες ή/και βίντεο σχετικά με τον Θεό ή Θεά της Ελληνικής Μυθολογίας από τον/την οποίο/α πήρε το όνομά του ο πλανήτης που μελετάτε.
Αν θέλετε, μπορείτε να αποδώσετε ομαδικά με ζωγραφική ή με δραματοποίηση το μύθο που βρήκατε.
- Παρουσίαση εργασίας
Στο τέλος, έχοντας συγκεντρώσει το υλικό που βρήκατε στο διαδίκτυο, αποφασίστε με ποιον τρόπο θα το παρουσιάσετε στην υπόλοιπη ομάδα και ετοιμάστε, με την βοήθεια της δασκάλα σας κάτι από τα παρακάτω:
Παρουσίαση στον Υπολογιστή (PowerPoint)
Αφίσα (Έντυπη ή Ψηφιακή)
- αφίσα (σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή)
- βίντεο
- δραματοποίηση
- ομαδική ζωγραφιά
- βιβλίο γνώσεων