Εισαγωγή
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο μελετημένα και γνωστά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως και έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τις παραδοσιακές περιοχές ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή της Μεσογείου και ιστορικά έχει συσχετιστεί με χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών και υψηλό προσδόκιμο ζωής για τους ενήλικες, παρόλο που οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τις τελευταίες δεκαετίες έχουν θολώσει αυτές τις σχέσεις.
Χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, ψωμί και άλλα δημητριακά (παραδοσιακά ελάχιστα εξευγενισμένα), πατάτες, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους), ελάχιστα επεξεργασμένα, εποχιακά φρέσκα και τοπικά καλλιεργούμενα τρόφιμα, φρέσκα φρούτα ως τυπικό επιδόρπιο, με γλυκά που περιέχουν σάκχαρα ή μέλι μερικές φορές την εβδομάδα. Ακόμη, αποτελείται από υψηλή πρόσληψη ελαιολάδου (εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου) που χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή λίπους και μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι). Αυγα, ψάρια και πουλερικά που καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες και κόκκινο κρέας που καταναλώνεται σε χαμηλές ποσότητες.
Η σχετικά υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών, ελαιολάδου και μέτρια πρόσληψη κρασιού, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθιστά τη Μεσογειαή Διατροφή μοναδική και διαφορετική από τις άλλες υγιεινές διατροφικές συνήθειες.