ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ

Το στοιχείο που ζητήσατε δεν μπορεί να προβληθεί

Εισαγωγή

Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Η φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Φτώχεια είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Το όριο της φτώχειας αλλάζει από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Κάποιος με το ίδιο εισόδημα μπορεί να είναι φτωχός σε μια χώρα και να μην είναι φτωχός σε κάποια άλλη.

Στην ΕΕ η σχετική φτώχεια ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισόδημα χαμηλότερο από 60% του διάμεσου εισοδήματος στην χώρα. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το 20%.
 
Η φτώχεια διακρίνεται σε απόλυτη και σχετική:
 
α) Απόλυτη φτώχεια. Είναι η αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών (σίτιση, στέγαση, ένδυση κτλ.).
 
β) Σχετική φτώχεια. Είναι η κατάσταση όπου ένα νοικοκυριό έχει εισόδημα με το οποίο μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να συμμετάσχει στο καταναλωτικό πρότυπο της κοινωνίας. 
 
Τα αίτια της φτώχειας είναι κυρίως:
 
α) Το χαμηλό εισόδημα (μικρή αμοιβή για την εργασία).
 
β) Η ανεργία.
 
γ) Η έλλειψη εκπαίδευσης που οδηγεί σε αναζήτηση ενός «καλού» επαγγέλματος και κατ’ επέκταση στην αδυναμία ξεπεράσματος της φτώχειας.

 

Άνεργοι

Άνεργοι θεωρούνται οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ικανοί να εργαστούν και αναζητούν εργασία αλλά δε βρίσκουν.

 

Η Ανεργία 

Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, διαθέσιμο να απασχοληθεί και έχει τα κατάλληλα εφόδια, αδυνατεί να βρει εργασία (Wikipedia, 2021).

 

Η ανεργία έχει διάφορες μορφές:

  1. Δομική ανεργία. 
  2. Τεχνολογική ανεργία. 
  3. Συγκυριακή ανεργία. 

Οι συνέπειες της ανεργίας:

α) Είναι μια από τις βασικές αιτίες της φτώχειας.

β) Πιέζει προς τα κάτω τους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι δέχονται να εργαστούν με μικρότερη αμοιβή αρκεί να μην μείνουν άνεργοι.

γ) Δημιουργεί προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία που δίνουν συντάξεις και έξοδα περίθαλψης. Όσο λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι τόσο λιγότερες είναι οι εισφορές προς τα ταμεία.

δ) Καταστρέφει το εργατικό δυναμικό της χώρας. Νέοι άνθρωποι, με σπουδές και ικανότητες, αντί να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να αυξήσουν τον πλούτο της χώρας τους αναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Κλειδιά για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι:

•Η οικονομική ανάπτυξη
 
•Η εκπαίδευση
 
•Η ανασυγκρότηση παραγωγικών τομέων της οικονομίας