Εισαγωγή
Οι πρώτες βοήθειες είναι σημαντικές για την διασφάλιση της ζωής ενός ατόμου σε κίνδυνο. Σε περίπτωση σοβαρών καταστάσεων, παρέχοντας τις Πρώτες Βοήθειες, μπορεί να σωθεί κάποιος και να κρατηθεί στη ζωή εώς ότου καταφθάσει στο νοσοκομείο.
Πρώτες Βοήθειες ονομάζουμε την ακολουθία των ενεργειών, που ακολουθούνται βήμα προς βήμα, με σκοπό την αποφυγή θανάτου, τη μη περεταίρω επιδείνωση του θύματος και την ανακούφιση του, αντιμετωπίζοντας τα διάφορα αίτια που προκαλούν την δυνητική κατάσταση. Οι Πρώτες Βοήθειες δεν αποσκοπούν στη θεραπεία. Αυτή πάντα παρέχεται στο εξειδικευμένο κάθε φορά νοσοκομείο. Μπορεί όμως σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων, να εξασφαλίσει πως ο τραυματίας θα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή μέχρι να προσέλθει σε αυτό. Πόλύ σημαντική, επίσης, είναι η σωστή σειρά εφαρμοφής των κατάλληλων ενεργείων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους και οι πιθανότητες διατήρησης της ζωής.
Οι Πρώτες Βοήθειες παρέχονται από ένα ή περισσότερα άτομα, τα οποία ονομάζουμε διασώστες, σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους, ονομάζονται θύματα. Η Πολιτεία και οι φορείς (νοσοκομεία, σχολές, οργανώσεις κ.α) στέκονται στην πρώτη γραμμή του εγχειρήματος εκπαίδευσης πολιτών για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενθαρρύνοντάς τους αλλά και δημιουργώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις.
Σκοπός: Η ενότητα περιγράφει αναλυτικά μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζονται στις Πρώτες Βοήθειες, αλλά και το θεωρητικό υπόβαθρο που πρέπει να κατακτηθεί για την αποφυγή περεταίρω βλαβών κατά την διαδικασία. Σκοπός, είναι οι εκπαιδευόμενοι να εξοικειωθούν με αυτές, να εφαρμόζουν σωστά τις πρακτικές και να μπορούν να ακολουθήσουν τη σωστή σειρά. Με την πρακτική εφαρμογή σε εναλλαγή με την διδασκαλία, οι μαθητές θα πετύχουν την καλύτερη κατανόηση της ενότητας και την απόκτηση κρίσης επάνω στις πρακτικές. Ακολουθεί εκπαίδευση με υλικό και τεχνητές συνθήκες, ώστε οι γνώσεις να γίνουν δεξιότητες και να μπορούν να εφαρμοστούν με αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη από τους εκπαιδευόμενους.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: βασικές αρχές νοσηλευτικής, βασικές γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας.
Στόχοι ενότητας:
-να περιγράφουν οι εκπαιδευόμενοι τα βήματα που θα ακολουθήσουν κατά την παροχή των Πρώτων Βοηθειών
-να ακολουθούν τα πρότυπα σύμφωνα με τον τελευταίο οδηγό PHTLS
-να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ώστε να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε κάθε πιθανή περίπτωση
-να αυτοσχεδιάζουν ανάλογα με το υλικό που θα έχουν κάθε φορά στη διάθεσή τους για τη διευκόλυνση παροχής βοήθειας
-να αναπτύξουν δεξιότητες βασισμένες στα πρότυπα και τις γνώσεις που τους παρέχονται
-να είναι σε θέση να ενημερώσουν σωστά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ώστε να διευκολύνουν τους επαγγελματίες υγείας που θα αναλάβουν το εκάστοτε περιστατικό
- να λειτουργούν ορθά αλλά και αποτελεσματικά σε συνθήκες πίεσης χρόνου και συνθηκών
-να θυμούνται πάντα πως προέχει η δική τους ασφάλεια και να τη διασφαλίζουν πριν προβούν σε κάθε ενέργεια
-να μπορούν να συνεργαστούν με άλλα άτομα για την καλύτερη παροχή των Πρώτων Βοηθειών
Χαρακτηριστικά ατόμου που παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες:
-να διατηρεί πάντα τον αυτοέλεγχό του και τον έλεγχο του χώρου και της κατάστασης
-να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον πάσχοντα
-να εξασφαλίζει την ασφάλεια του ίδιου και του θύματος
-να σκέφτεται λογικά, πρακτικά και με ηρεμία
-να καλεί εξειδικευμένη βοήθεια
-να έχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο θύμα.