Εισαγωγή
Οι πανδημίες είναι μία σημαντική αιτία προβλημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, που εμποδίζουν τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την οικονομική ανάπτυξη.
Από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020 που καταγράφεται και το πρώτο θετικό κρούσμα με τον ιό SARS-COV-2 στην Ελλάδα η καθημερινότητα άλλαξε.
11 Μαρτίου του 2020 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και στη συνέχεια 13 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων.
Μία πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και αποτελεί πρόκληση για την ανθρώπινη υγεία και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αναστολή των εργασιών προκάλεσε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση για το τι θα φέρει το αύριο με την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το 2020 η Ελλάδα εξακολουθούσε και έχει μακράν τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ (σχεδόν ένα στα τέσσερα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενο). Το α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων, των μικρών και των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ των μεγάλων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μειώθηκαν. Ένα μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού τομέα βρίσκεται εγκλωβισμένο σε παγίδα αφερεγγυότητας, ρευστότητας και χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.
Η ψυχική υγεία όλων έχει επηρεαστεί με κάποιον τρόπο, είτε ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για μόλυνση, είτε από το άγχος που προκαλείται από μέτρα όπως το lockdown, η αυτοαπομόνωση και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ή λόγω της απώλειας απασχόλησης, εισοδήματος ή εκπαίδευσης. Κάποιοι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα στρες είναι:
- οι μεγάλες πιέσεις που βιώνουν οι γυναίκες-μητέρες
- οι συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι κυρίως όσοι προετοιμάζονται για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις
- η ψυχολογική κούραση από την παρατεταμένη απομόνωση ή /και εργασία από το σπίτι, που μπορεί να οδηγεί και σε παράτολμες συμπεριφορές που εμπεριέχουν ρίσκο για την υγεία και ασφάλεια του ίδιου ή και του περίγυρου
- η απογοήτευση που αυξάνεται ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, των συνεχιζόμενων παρατάσεων των lockdowns και της μη ξεκάθαρης εικόνας για το πότε χρονικά θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην προ Covid-19 κανονικότητα.
https://www.youtube.com/watch?v=dl9E0HGXZrE