Εισαγωγή
Το μήλο που... δημιούργησε την παγκόσμια έλξη και έκανε γνωστό τον Νεύτωνα
Οι περισσότεροι θυμούνται τον Νεύτωνα λόγω του διάσημου μήλου που είχε πέσει στο κεφάλι του. Μια ιστορία βγαλμένη από τα παραμύθια, με μεγάλες δόσεις ανακρίβειας, που όμως κατάφερε να δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα του σπουδαίου φυσικού. Ο θρυλικός «νόμος της παγκόσμιας έλξης» είχε ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια του. Την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονταν την έννοια της βαρύτητας διαισθητικά, ο Νεύτωνας μπόρεσε να σκεφτεί το... αδιανόητο.
Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει όλα τα υπόλοιπα. Οσο μεγαλύτερη μάζα έχει το σώμα τόσο πιο «δυνατά» τα έλκει, ενώ όσο μεγαλώνει η απόσταση δύο σωμάτων τόσο εξασθαινεί η μεταξύ τους έλξη. Αρα λοιπόν, το μήλο δεν πέφτει επειδή... τα αντικείμενα κινούνται προς τα κάτω όταν αφήνονται ελεύθερα. Κινείται προς το κέντρο της γης, επειδή αυτή του ασκεί μια ελκτική δύναμη. Για παρόμοιους λόγους οι πλανήτες κινούνται με αυτήν την περίεργη τροχιά γύρω από τα πιο «μεγάλα» ουράνια σώματα που τους περιβάλλουν.
Μια τόσο σημαντική ανακάλυψη, απαραίτητη και θεμελιώδης για την εξέλιξη της φυσικής επιστήμης, θα ήταν από μόνη της αρκετή για να χαρακτηρίσει τον Νεύτωνα ως έναν από τους σπουδαιότερους φυσικούς της Ιστορίας. Ομως αυτό το λιλιπούτειο μωρό από το Γούλσθορπ δεν είχε επιβιώσει για να γίνει... απλώς «ένας από τους σπουδαιότερους» αλλά για να γίνει ο μεγαλύτερος φυσικός παγκοσμίως.
Αν και η επιστήμη έχει προχωρήσει και πλέον και οι νόμοι του Νεύτωνα έχουν σχεδόν ξεπεραστεί , στην καθημερινότητά μας ισχύουν . Έτσι η μάζα και το βάρος ενός σώματος συνδέονται μέσω ενός μεγέθους που ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας (g) και μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο.
Ισχύει:w=m · g