Εισαγωγή
Αρχές της Εργονομίας
Η Εργονομία μελετά τις μεθόδους με τις οποίες σχεδιάζονται οι διάφορες συσκευές, τα εργαλεία και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθώς και τη διάταξη και τοποθέτησή τους στο χώρο εργασίας, ώστε να αποβουν ευχάρι-στα και αποδοτικά γι’ αυτόν, χωρίς όμως να βλάψουν την υγεία του. Επομένως, η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμο-νία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή. Είναι σημαντικό να βελτιώνουμε το περιβάλλον εργασίας μας, για να μπορουμε να προστατευουμε την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά.
Σε αρκετά επαγγέλματα (π.χ. γραμματέας, δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός, γραφίστας) ένας εργαζόμενος χειρίζεται τον υπολογιστή πολλές ώρες την ημέρα. Η Εργονομία μπορεί να τον βοηθήσει, ώστε ο χειρισμός του υπολογιστή να γίνε-ται με το λιγότερο κουραστικό τρόπο.
3.2 Η θέση εργασίας μας
Η στάση του σώματός μας, όταν εργαζόμαστε με τον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια κακή στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, για παράδειγμα, στη μέση, στα χέρια ή στα μάτια. Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να τους εφαρμόζουμε, όπως βλέπουμε στην Εικόνα 3.1.
Εκτός, όμως, από τη σωστή στάση του σώματός μας, για να προστατευουμε την υγεία μας και να κουραζόμαστε λιγότερο, είναι πολυ σημαντικό να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Για κάθε πενήντα λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον δέκα λεπτά.
3.3 Η οθόνη
Όταν χρησιμοποιουμε τον υπολογιστή για πολυ ώρα, τα μάτια μας κουράζο-νται καθώς παρακολουθουν με προσοχή αυτά που εμφανίζονται στην οθόνη. Προκειμένου να τα προστατέψουμε, είναι χρήσιμο να τηρουμε μερικές βασικές οδηγίες.
Πριν καθίσουμε για να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή, πρέπει να προσέ-ξουμε τα εξής:
• να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας, είτε από φυσικό φως είτε από το φωτισμό του δωματίου, γιατί κουράζουν τα μάτια μας.
• η εικόνα στην οθόνη να είναι σταθερή και να μην τρεμοπαίζει.
• η θέση της οθόνης να είναι τέτοια, ώστε το πάνω μέρος της οθόνης να είναι στο ίδιο υψος με τα μάτια μας (η οθόνη που θα επιλέξουμε πρέπει να μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε ευκολα την κλίση της.).
• τα χαρακτηριστικά της οθόνης, όπως η φωτεινότητα και η ανάλυση, να είναι ρυθμισμένα συμφωνα με τις ανάγκες μας.
Γενικά, για να είναι πιο ξεκουραστη η εργασία μας, πρέπει κατά τη διάρκεια του χειρισμου του υπολογιστή να κάνουμε τακτικά διαλείμματα κοιτώντας ένα ανοι-κτό φόντο πιο μακριά από την οθόνη, όπως για παράδειγμα τον απέναντι τοίχο.
Η οθόνη έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε η επιφάνειά της, στην οποία εμφανίζο-νται οι εικόνες, να χωρίζεται σε μικρές ορθογώνιες περιοχές. Κάθε περιοχή ονο-μάζεται εικονοστοιχείο (pixel) και σ’ αυτό εμφανίζεται ένα μόνο χρώμα κάθε φορά.
Ο αριθμός των εικονοστοιχείων που συναντάμε σε μια οριζόντια και σε μια κάθετη γραμμή καθορίζουν την ανάλυση της οθόνης (resolution). Αν για παρά-δειγμα η ανάλυση είναι 640x480, τότε σε κάθε γραμμή συναντάμε 640 εικονο-στοιχεία, ενώ σε κάθε στήλη 480. Συνηθισμένες αναλυσεις είναι 800x600, 1024x768, 1280x1024 και 1600x1200. Η ανάλυση μιας οθόνης μπορεί να αλλά-ζει από το χρήστη, ώστε να μην τον κουράζει και να τον διευκολυνει στην εργα-σία του. Όσο μικρότερη ανάλυση επιλέξουμε, τόσο μεγαλυτερα βλέπουμε τα αντικείμενα στην οθόνη μας.
Με την έννοια μέγεθος της οθόνης είναι παραδεκτό ότι ανα-φερόμαστε στην επιφάνεια προβολής της οθόνης. To μέγεθος μιας οθόνης μετριέται με το μήκος της διαγωνίου της οθόνης σε ίντσες (1 ίντσα ισουται με 2,54 εκατοστά) και είναι σημαντικό για την επιλογή της. Οι μεγαλυτερες οθόνες κάνουν την εργα-σία μας πιο ξεκουραστη και ευχάριστη. Αν θέλουμε να βλέπου-με πολλά αντικείμενα, αλλά αυτά να μην εμφανίζονται μικρά, πρέπει να επιλέξουμε μεγαλυτερη οθόνη.
Εικόνα 3.4. To μέγεθος της οθόνης μετριέται με το μήκος της διαγωνίου