Εισαγωγή
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;
Για να γνωρίσουμε να ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τα ανθρώπινα ιδεώδη!
Τα ανθρώπινα ιδεώδη είναι τα εξής:
η αγάπη.
η δικαιοσύνη,
η ισότητα,
η ισοτιμία,
η ελευθερία,
η δημοκρατία,
η ειρήνη,
η φιλία των λαών,
ο αλληλοσεβασμός, η απαλλαγή από ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελούν βασική προϋπόθεση για την φυσική και κοινωνική ύπαρξη του ανθρώπου και εκφράζουν τη θέλησή του να ζήσει ως βιολογικό, πνευματικό και κοινωνικό ον. Τα δικαιώματα του ανθρώπου συνιστούν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Λειτουργώντας ως διεθνείς νόρμες ή σταθερές, διασφαλίζουν την προστασία όλων των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται, από κάθε μορφής πολιτική, νομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική εκμετάλλευσή κακομεταχείριση και, παράλληλα, από κάθε μορφής διάκριση.
Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τον καθένα μας και έχουν επίπτωση στην καθημερινότητά μας. Ανήκουν σε όλους και μπορεί να είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανθρώπινη, αξιοπρεπή και δίκαιη διαβίωση στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας μας, στα σχολεία μας, στην καθημερινότητα, παντού όπου πάμε. Θέτουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να είναι σε θέση να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς εξευτελιστική και διακριτική μεταχείριση.
Ποιά είναι όμως συγκεκριμένα τα δικαιώματα αυτά και γιατί θα πρέπει να προστατεύονται;
Ας παρακολουθήσουμε δύο βίντεο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα!
https://www.youtube.com/watch?v=g0Mq7PLmsQE
https://www.youtube.com/watch?v=6Z1DvVizta0
Οι επιμέρους διδακτικοί στόχοι της δραστηριότητας αυτής, μετά την ολοκλήρωσή της είναι οι μαθητές να είναι σε θέση να:
1. Να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και να αναφέρουν παραδείγματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
2. Να καταγράψουν Παγκόσμιες ή/και Διεθνείς Ημέρες που έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
3. Να κάνουν χρήση του διαδικτύου ώς πηγή πληροφόρησης και να καταγράψουν συνοπτικά τα αποτελέσματα της αναζήτης.
4. Να παρουσιάσουν το υλικό που έχουν δημιουργήσει.