Συμπέρασμα
Ανακεφαλαιώνοντας, στην παρούσα εργασία δίνεται σημασία στην οικονομική κρίση και αναπτύσσονται οι σημαντικότερες παθογένειες που πλήττουν την ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση του 2008 ανέδειξε τις παραπάνω παθογένειες στην ελληνική κοινωνία που αναπτύσσουμε στην εργασία μας. Το υψηλό εξωτερικό χρέος της Ελλάδος σε συνδυασμό με τον εύκολο δανεισμό που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης και στην παράλληλη μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων, συνθέτουν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα.
Τα μέχρι τώρα μέτρα λιτότητας, που έχουν εφαρμοστεί από τους εταίρους της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι να αυξάνεται η ανεργία, το δημόσιο χρέος, να μειώνεται η ζήτηση με αποτέλεσμα να μειώνεται το ΑΕΠ του κράτους, να μην έρχονται επενδύσεις και να μην μπορεί η χώρα να λειτουργήσει ομαλά. Επίσης, το κακό δικαστικό και νομικό σύστημα της Ελλάδας σε συνδυασμό με την υψηλή γραφειοκρατία, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Από εδώ και πέρα η τωρινή και οι επόμενες κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να παρθούν μέτρα ανάπτυξης, που θα βοηθήσουν στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, στην εξωστρέφεια που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού που θα αναζωογονήσει την Ελληνική Οικονομία. Εμείς πιστεύουμε στο πολιτισμό και στο πλούτο της Ελλάδας και πιστεύουμε πως η χώρα έχει δυνατότητες βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παρθούν σωστές πολιτικές αποφάσεις και θα ήταν φρόνιμο να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που θα αναφερθούν στην εργασία.